Tuesday, December 29, 2009

Aku Pasrah!

Hatiku sangat sedih...

Its was like a few of days back that I found out we're not gonna have a joint reception as Mr.H & I planned wayyy before we got engaged.

My fmil, Mr.H aunties n his opah dengan selamba berborak2 during dinner about their plans for the reception. Its gonna take place at their house, this & that bla bla.. Hello!! I was right in front of them and terkebil2 but I managed to senyum and gelak2 *Allah je tahu perasaan i that time*. Bukan i tak suka the plan, it just i wasnt informed about it. In fact, MR.H pun x tahu at all. We both just layankan je plan mereka2 itu.

Habis hancur musnah all my dreams, angan2 etc & i was soo frustrated!!

But i know, fmil is the biggest sponsor nanti.. so xleh nak complaint lebih2. I have to redha and just wait n see what will happend next! Hopefully, semuanya OK!



from Google

p/s: now tgh sibuk mencari designer for nikah n reception & also tukang make-up!


Daa~




Thursday, December 24, 2009

There goes my day!

I was bitten by a cat at my index finger

It leaves 2 punctured wounds and some of d flesh was ripped out

Went to see d doctor, received a tetanus shot and d wounds got cleaned up

My finger is still numb and the swollen getting worst

Need to go back to see d doc on Saturday for further check-up

Hope everything's ok!



Angry cat!
Pic: Credit to Google


p/s: But i still love d cat even it's just a stray cat


Daa~

Thursday, December 17, 2009

Food for d Skinnies

Hola!

Sedih! Sedih!

Saya ada masalah dgn keadaan diri yg kurus kering.. My weight is around 38-40kg mengikut keadaan pasang surut air laut.. Ada time naik, ade time turun.. but most of the time asyik turun je.. Remember in d previous post ive mentioned about pill cina utk tambah selera makan? Ubat tu i tertinggal at my aunty's hse in Kuala Kangsar & its been 2 weeks plus i dah x consume d pills. So, berat dah turun balik fr 40kg back to 38kg. Sounds 2kgs lost mcm sikit je, but utk kami2 yg kurus ni sgt la banyak & menakutkan melihat nombor itu..

So, bosan2 mengadap farmville i pun browsing2 la internet & terjumpa article about Jus Mate 5 from Herba Prima but dats for the big ppl yg nak kurus and kebetulan d same company ada product for ppl like me, and its called Gain 5. Mcm teruja nak try but i ade masalah with product2 yg kene bancuh ngan air, then minum.. leceh la! I suka pill, senang telan je & tunggu result.. Hehehe tapi mengenangkan ade testimonial fr here i sangat2 teruja and decided nak try jgk la.. sbb ramai yg dah bising2 tgk my condition..

Diorng ckp nanti nampak x cantik bila atas pelamin, pengantin kurus.. susah nak beranak etc2.. Helloo.. sape yg nak kurus mcm ni? Ive tried my best nak gain weight ok? Kadang2 bende ni boleh jadi tension sbb I malas nak explain myself.. Ade plak yg ingat i amik drugs, tu dah melampau ok.. Never once in my life try bende2 najis tu..

Oleh itu, azam tahun baru ni is to gain my ideal weight which is 43-45kg.. and cukup bulan i nak beli Gain 5.. Tunggu resultnya ya!!! Yeeehaaa..~


Hope this is d solution for my problem
Pic: credit to Google




Utk menambah seri wajah ;)
Pic: credit to Google



p/s: i pun excited nak beli product Jus DR-II which promised to give beautiful, glowing skin. *Haish, kuatnya terpengaruh* Anyone yg dah try product2 ni, sila lah bg review korang eh..

Till then,

Daa~

Wednesday, December 16, 2009

Skin Care Products

Happy day...

Sbbnya my very dear friend Dalia has safely delivered to a very beautiful baby boy! So, famili member gang2 kami dah bertambah.. yay! After this is Mas's turn plak.. Insyaallah mid next year bersalin.. bestnya ada baby sendiri kan.. Hermm.. nak kene mintak Mr.H cepat2 pilih date kawin la.. Ghee~ *Congrats Dalia! Cant fait for d akikah day coz she hired MG for the deko, etc!*

Ok, actually I nak story about my skin problem which some of my friends think is not so major but recently I feel not happy with my skin condition which is too dry. It started when my 'mak andam' told me about it. All these while I tot i have combination skin, ghupe2nya tidakk... dats why I have fine lines around my eyes PLUS i have a bit of crow's feet when i laugh. SO, i xleh gelak happy2 ke? Sedih tau sbb 'wrinkle' ni ada dr I kecik2 lg.. *dlm pics tunang habis semua wrinkle i dah edit sbb I x sukaaaa!!*

Memandangkan hari2 kawen pun dah x lama lagi, I decided nak kene tukar la my skin care products. Sbb proses nak mengembalikan keremajaan kulit ni memakan masa, kita kenalah start dr skarang ye! Since dr skolah form 1, I mmg dah menjaga muka. My first product was Nivea *packaging dia gonjeng gile kaler biru*. Masa dulu I n my cousin beli kat 7E je sbb tak reti nak pegi farmasi or department store ni. Bila dah pandai sket, I tukar plak pakai Oil of Olan *skang nama dia Oil of Olay*. Then bila Fair & Lovely start femes, I try plak pakai. Lama jgk i pakai, sampai habis form 5 rasanya sbb bende tu murah n zaman2 skola ni mana la nak ade duit sangat kan.. Masuk uitm shah alam, my mom dah 'up' sket, belikan I Loreal products. Tapi i pakai x lama sbb i x suka tinted moisturizer *stain melekat kat tudung masa I kene kawat for Kesatria*.


My 1st skincare zaman skolah
pic: credit to Google


Then i pakai balik Oil of Olay sampai la i stop 2 bulan lepas. That means Ive been using Oil of Olay for almost 10 years. Alhamdulillah, i xde major skin problems *pimple kecik2 once in a while tu ade la*. The latest of Olay range yg kami *my mom, my sister & i* guna was Total Effect. I mmg recommend sangat2 pakai la product ni sbb its so good. My mom had a minor 'jeragat' prob and dia dah try many products to revome it but failed, xde kesan langsung. I pun suggest la pakai Total Effect & alhamdulillah after 4-6months, all the jeragat hilang and her skin nampak glowing *org ckp she looks younger than her real age*. In fact, my 70yr+ aunty pun pakai and her customers puji dia nampak muda.

Cubalah & lihat keberkesanannya!
Pic: Credit to Google




The reason i stop pakai Total Effect was I planned to have kulit yg putih kemerahan giteww. *pengaruh iklan tv sbnrnya* So, i pun belilah Loreal White Perfect - Transparent Rosy Whitening. Alhamdulillah after 2 months using the product, my skin tone & condition ade nampak perubahan *pink2* yg i nak tu. Tapi masalah dry skin I xde perubahan pun. Nak kata i x minum air, dah bergelen2 sehari I minum. Maybe dulu i was a heavy smoker dats why i ade wrinkle. Now i dah occasionally smoke sbb dlm proses nak quit smoking. I nak sayang body i plus i plan to get pregnant soon after i get married! Wee~ *gatal ehhh*


I loike!
Pic: credit to emmagem.com

So, utk menyelesaikan masalah kulit kering bak gurun sahara ni, I pun pegi la jenjalan kt Mid Valley survey2 products yg sesuai *semua sesuai je, yg x sesuai budget je, hee~* Mula2 i try product from Goodskin Labs which was Eyliplex-2. It has 2 type of cream which one for day use and the other one is for night use. Its mainly for dark circle & puffy eyes probs and not so much for wrinkle. After applying the product, proceed with Tri-Aktiline cream, this one is for the deep wrinkle solution. I love both of the products tapi I x beli lagi sbb nya...



Sgt sesuai for those yg ade panda & puffy eyes
p/s: price is rm195
Pic: credit to Google





Utk mereka2 yg ade masalah crow's feet
p/s: price is rm180
Pic: credit to
http://prettybeautiful.net/tri-aktiline-instant-deep-wrinkle-filler/



After trying all the products, kami pegi jalan2 so that I can kill time tunggu result cream tu and we both pun jalan2 masuk Metrojaya. I mcm berminat nak try SK-II so we both pun sibuk bertanya itu ini about the products. Oh my, mmg best ok products SK-II ni, i mmg teruja esp the miracle water. I mmg nak beli but better beli in a set so that boleh dapat result yg MALATOP.. but poket pun malatop la jgk sbb i kira2 almost 1k+ i kene berhabisan and after 3 months kene kuar duit lagi.. dah la duit asik kuar rolling for biz.. so, SK-II ni kene kiv dulu ye.. lepas kawin insyaallah ade la tersusun kat dressing table nanti. *nak sedapkan hati je ni*



Oh.. i so want this!
Pic: credit to Google

Since dah x dapat beli tu, we all pun jalan2 lagi kat Metrojaya, try Biotherm but set yg I nak tu x complete sbb dah habis.. maka, kami pun keluarlah dr situ dgn hampanya.. Last2 sampai ke The Body Shop sbb i teringat my friend suggest BS Vitamin E range. I x excited sangat nak beli tapi the SA sangat2 friendly and explain this that about the product sampai i cant say NO. I pun terbeli la set itew *refer gambar* *dah janji xnak swipe cc lagi, tapi apakan daya ini sgt emergency* Maka terlupa lah I akan products dr The GoodSkin Labs tadi.. next month sajalah ya!!

Oppsie! I still have to layer with Loreal day cream since the BS Vit E day cream xde SPF protection.








Body Shop Vitamin E range
Pic: credit to Google

This is still in a trial period, the result is yet to be proven. Insyaallah, akan diumumkan review sebulan dr hari ni.

Daa~


Thursday, December 10, 2009

Suka Duka Hari Bertunang

Yeehaawww..

Uishh lamanya cheq x menulis memblogging ni.. Sibuk sangat babysit my niece fr JB ddk my hse sempena cuti skola ni.. Leceh rupanya babysit budak2 ni eh.. x larat sungguh melayan kerenah diorng ni.. ade je nak tu nak ni.. terkejar2 sana sini, makin kurus la i dibuatnya... *skarang tgh gile buat photo editing sbb dah pandai sket guna cs3 hee~*

Ok, stop cite pasal kanak2 ribena ni.. Kita story about my last minute engagement preparation tu.. About fresh flowers yg I beli for my hantaran & deko 'mini pelamin anganku musnah'. I bought all the flowers sehari sebelum hari tunang kat Floristika, Bangsar. Banyak jgk bunga2 yg I beli like pink stargazer lily, pale blue hydrangea, gerbera daisy, white orchid, barbatus etc. Kopak jugak la poket ni sbb belanja hangus ialah lbh kurang rm190. BUT ada kisah disaster about bunga2 ni.. sebab2 nya ialah:

  • the main star for the deko pelamin was pink stargazer lily BUT i beli yg x bloom lagi. The sales person kat Florostika tu ckp it will bloom by the engagement day. *tips yg dia bg to force blook d flower was rendam dlm air panas.. it didnt work out & d stem jd lembik*
  • the main star for hantaran was pale blue hydrangea & white carnation. Hahahaha *dengan nada marah!* The carnation pun x bloom jgk, ok! I sgt marah, stress & mmg gv up but fikir2 time menggubah tu pun dah pukul 2am, I teruskan 'mencaca marba'kan hantaran2 itew.. Plus, the hydrangea pun dah start nak layu.. double triple stress yg teramat...
  • one of the hantaran was choc coated strawberry ala Dato Siti Nurhaliza gitew, tapi lagi skali one unfortunate event I x jumpa strawberry sbb banyak dah habis. Nasib baik my BFF dapat menyelamatkan keadaan *boleh plak kat kedai buah area Bukit Jelutong jual strawberry*.
  • Hahaha *lagi skali nada marah* my kakak kesayang yg pandai just filled the bekas strawberry cukup2 one layer je & mmg nampak mcm I ni kedekut sgt.. *refer gambar*
So, dengan hati yg panas, siap jgk la kerja kerahan tenaga & jiwa duka lara sampai pukul 5am. Pastu, terus naik atas tido without kemas sikit pun. Lantak la sapa2 bangun pagi2 esok, korang kemas. Hahaha puas hati!

Nak tido rasa berat je sbb I cant stop thinking & thinking what will happen the next day.. lama2 lelap jgk tapi pukul 8.30am dah bangun sbb at 9.30am mak andam nak dtg. Bangun2 je, touch sket2 hantaran ngan deko bilik sudahnya pukul 11am jgk la baru start make up. Nasib baik mak andam x kisah menunggu i yg huru hara ni.. *rasa serik, x leh bayang mcm mana nak kawen nanti*

Honestly, i salute sangat dengan mereka2 penggubah hantaran esp yg deal with fresh flowers sbb fresh flowers ni sangat2 la remeh. *tabik spring la.. toing toing toing~*

Alhamdulillah, semua dah over & now masa utk buat list kawen.. *sesi meletupkan kepala bahagian ke-2*







Ni masa mak andam tenyeh muka ngan make up





My hantaran to Mr. H





Hantaran from Mr.H



Ni acara sarung cincin by opah & maktok Mr.H
Surprise! *nada Eric Leong dlm Casa Impian* sbb fmil hadiahkan white gold necklace




ni versi trial & error editing by ME!



Till then,

Daa~


p/s: Oh ya, kami belum ada date kahwin, ikat katanya within 1-2 years. Makin tua akak ya!

Iklan: Kami ada buat offer to anyone yg nk sewa canopy for wedding, akikah etc. with reasonable price from as low as rm300, onwards.




Tuesday, December 1, 2009

Kini Tunangan Mr. H

Alhamdulillah!

Tanggal 29hb November 2009, secara official nya saya sudah menjadi tunangan mr.H but I still feel surreal about this..

This entry is not about the engagement ceremony but just to informed status diriku ini. Full story akan diceritakan in next entry coz now Im in Alor Setar for kenduri akikah my niece. Nasib baik la kat sini Celcom broadband connection laju. Boleh jgk bukak fb n update blog ni..

Alrite, till then.

Daa~

p/s: nantikan gambar2 yg dijanjikan in next entry ya!