Tuesday, November 24, 2009

Brain Freezeee

OMG,

Menghitung 2 hari lagi.. haish, otak saya kepenatan memikirkan preparation utk engagement ni. Hari rabu ari tu keluar shopping bersama bonda tercinta. She wanted to buy a chandelier since the plaster ceiling tu dah lama 'togel' tiada teman. Now she has an excuse to get one. So, we both pegi one kedai lampu kat seksyen 9 *used to be kedai Kiwi Express* and melilau lilau mata ni memilih lampu mana yg sesuai. Habis satu ground floor kedai tu kami tawaf, but xde yg berkenan. Alih2 aku tanya, "kat bahagian atas ade lampu lagi ke?". "Ada tapi x berapa banyak yang sesuai" kata sales assistant tu. Mana dia tau sesuai ke x, kau bukannya dah tgk hall rumah aku. Yenna deyy.. dengan gagahnya kitorang mendaki tangga naik ke 1st floor.. And guess what? Mata ni terus je melekat kat satu chandelier hitam yg berkristal2 tu.. Wow weee, harga dia rm299 and discounted jadi rm99 je.. Dengan pantas kitorang pun membeli lampu itu.. *sangat lega ok!*

Kalau keluar ngn my mom kan, mesti kitorang kene singgah minum2 n makan2.. walhal sebelum keluar tu dah puas melantak kat rumah.. My mom ni ada habit mmg suka makan noodles kat kedai.. Ada la tekak dia nak makan mihun sup la, mi bandung la tu la.. So, I yg kurus ni dah naik berat badan.. Bottom utk baju tunang dah ketat pinggangnya.. Puas la nak kene tahan nafas nanti nak kasik muat jugak.. *tu la selalu doakan naik berat badan kan dah termakbul* Fyi, I ni kurus yg amat. my weight is around 36-39kg je and now alhamdulillah dah gain to 40kg.

Talking about weight gain ni kan, actually I was introduced to a chinese ginseng pill yg konon boleh tambah selera makan. Ni si Aira dok berderita kawan dia yg sama species ngn I dah gain about 6kg after a month consuming the pills. Alhamdulillah after a week I makan that pill, selera makan membuak2 n terbukti dengan baju tunang I yg dah almost x boleh masuk tu.. *i've to stop makan d pill, continue after tunang*

Ghehehe.. esok hari raya Qurban and I would like to wish all my Muslim friends/readers *ade ke org follow blog I ni?* Selamat Hari Raya Aidiladha & Happy Holidays!!

Daa~

Sunday, November 22, 2009

Lega nyaaa

Phewww!

Lega nya bila semua favors dah disiapkan. Nak kata susah pun, x jugak coz I beli je transparent square box yg top dia ade butterfly tu. Yg leceh nya is time nak fold, nak lekat colored tissue paper kat base dia tu. Nasib baik la ade 150 pcs je. Kalau keje2 kawin ntah mcm mana hazabnya la I pun x tau. My VIP favor *for fiance-to-be's side* is DIY tulip chocolate bouquet. Kalau dengar mcm best je..
Actually I pun x tau nak describe mcm mana rupa mentang ni. Nanti i upload je kasi u'ols tgk k.
So kiranya now keje2 last minute je yg tinggal like gubah hantaran from fresh flowers n deko bilik. Plan nak buat ala2 kaler suci je gitu. The colors are more to white n beige. Insyaallah kalau I x giler beli bunga nanti. Hahaha

Oh ya, my mom dah balik tadi. Yay! :) Tomorrow we both nak hunt for carpet, cat *sbb ade wall yg terkopek sikit, needs touch up*, and gi jumpa caterer bincang about menu for that day. Talking about ceterer ni kan, my mom was so suprised when I told her that my jemputan will be around 100 ppl. Tu x termasuk jemputan keluarga kitorang. Plus minus anggaran jemputan ade la dlm 200 ppl. OMG.. I pun mcm cuak coz ni dah mcm kenduri kawin. Herm.. but no everyone dah rsvp, maybe ramai xde coz raya hari diorng balik kampung. Based my my reading fr another blogger, she said fr her experienced only 60% je yg akan dtg dr semua jemputan kita. So it means jemputan I mungkin dlm 120 ppl or so. *tapi takut semua turn up n lauk x ckp mcm mana?*


p/s: kerje meng'upload' pics agak lambat since now im using 'bluberry' phone which was manufactured 10yrs ago *nokia zaman batu, xde camera hehehe*.

Daa~


Thursday, November 19, 2009

Asal Usul Majlis Pertunanganku

Kisah angan2 nak kawin ni sebenarnya dah lama, yelah bila gang2 I yang ada 7 orang and 4 of them dah kawin & beranak pinak pun. Mula2 Linda yg kawin and dah ade sorang baby boy named Nazhif *muka dia ala2 Noh Hujan versi kecik, sangat chomel ok*, then Dalia pulak *she's now expecting a baby boy due in December*, followed by Aira . She has a very beautiful and sangat bijak *baby Zara baru umur 4months dah pandai berborak2 & berguling2* im so impressed ok! and lastly yang paling super vogue Mrs. Mas who just found out she's almost 2 months pregnant.


Ehh.. hellooo kalau dah semua happily married with kids, sapa yg tak jealous. Lagi2 bila I yang dah 7 tahun bercinta dengan Mr.Herie *my soon-to-be fiance is a wedding photographer of WeddingsMEDIA* ni xde plan nak settle down pun.


Well, since Mr.Herie start bergelumang dengan kenduri kawin orang lain and merasa mcm mana bestnya wedding ni, agaknya barulah Allah bukakan hati dia *knock knock* nak settle down. Early this year, he proposed to marry me and I was so shock, malu2 *konon la* and I said YES! YES! *Ive been waiting for this moment so long* *I tot dia ni xnak kawin, kang I plak yg proposed baru tau*. Alhamdulillah :)


Tanggal 12th July 2009, famili Mr.H datang merisik *musykil jgk kenapa nak merisik sbb diorng dah kenal I for 7yrs kot* tapi mereka mengikut adat la katanya kene ikut every procedure kawin; merisik, tunang then nikah. Yerp, since that day secara rasminya I dah di'booked' oleh Mr.H. Tapi masa merisik, kitorang belum decide on engagement date sbb Mr.H ni always busy 'menembak' on wedding days client2 dia. Kami sangat stress memilih date yg sesuai. I memang nak sangat date 07/08/09 tapi ramai yg kawin & bertunang on that date and Mr.H sudah di'booked' client. Sudahnya our engagement date *dah confirm ok, no more changes* will be on 29th November 2009.


Now tinggal a few days left for me to do all the preparations. The theme on that day are Silver & Pink. My FMIL nak silver je but since I dah terbeli kain organza pink bersulam2 *beli pn fr FMIL gak coz dia ade butik kat Taman Melati* I tot better I hantar tailor je pakai for tunang nanti. Mula2 risau gak how the baju will turn out, ok ke x, takut nampak gonjeng ke x.. and bila dah siap wow! cantiknya *Aira pn ckp cantik tau* and very satisfied with my tailor yg serba boleh tu. Hehehe *gelaran tailor tu Aira yg bagi* :p So, one down but many things yg x buat lagi.


Kalau nak list satu2 pasal engagement preparation ni I rasa mcm x sudah je sbb when I read other people's blog semua best2 je. Mula la nafsu ni rasa tu tak cukup, ni tak cukup. My hantaran semua buat sendiri je but only the tray yang I sewa sebab nak beli kat Romantika Alam Sentral dah habis. I sewa English White Tray from littleflowerpot sbb harga kakak tu bagi murah je rm70 for 7 dulang, memang berbaloi baloi! Cuma yang tinggal skarang ni, I x tau nak pakai fresh flowers ke artificial flowers. What do u guys think? Any suggestions tak? Kalau nak beli bunga2 ni kat mana yg murah and boleh beli in bulk eh?


Mini pelamin & make-up dah settle. I amik service from since she is my friend and senang sikit communicate dgn org yg kita kenal ni. Lagi pun service yg Hana provides semuanya murah2 and I love her works. *promosi yg berbaloi baloi ni* And now tinggal nak siapkan favors which I just beli marshmallow *for relatives & friends* & ferrero rocher *for Mr.H's family* and nak siapkan room deco. I just pakai bed sheet my sister kawin dulu and add mana2 deco yang perlu. Takde la nak berhabis sakan sbb its just for engagement je. *walhal dah banyak duit I hangus ni*


Oh ya, satu lagi yang tak ada lagi is the catering. My mom pun tak balik lagi from JB *full story in previous entry* and I tak nak la memandai pilih mana2 catering yang I tak tau sedap ke tak masakan diorng. Now kene tungu je. Canopy pulak dah ade semuanya di'sponsor' oleh company Mr.H. Yay, save ongkos untuk belanja canopy. *yes, Mr.H ade business canopy, plz contact me if u guys need our service ya!*.


Phewww.. panjang sungguh entry ni. Dah penat nak type lagi. Next entry I sambung about my engagement preparation ya! Nak tido dah, esok ade kerahan tenaga buruh lagi. Mata ni dah jadi mcm panda sudeyy.. :(

p/s: Nanti i upload pictures hasil kerja keras tangan DIY i ya!

Daaa~

Tuesday, November 17, 2009

The Clock is Ticking

Tik tok tik tok.. The clock is ticking!!

Its almost coming.. yerp my engagement day *I only have less than 2 weeks* and im still struggling doing the preparation. Duhh I tot its easy to DIY everything but arghhh *headache*.. I mean all the hantaran, room deco, favors, catering + canopy, etc all by myself. Its so making me nervous!
Plus, mommy is not around when I needed her the most. Fyi, she is now in JB staying wth my elder sister to take of my two angels since my sister didnt have a maid, yet.

And during these hectic time, I still have time to start blogging! What am i thinking? Well, as i was busy making my own flower pomander, i tot of 'preserve'ing all the engagement preparation moments so that my soon-to-be fiance, my friends and myself can recall back whenever the topic came out anytime later when we get older or whenever lah.. heehee :)

I will continue to share the story mory morning glory when i feel like to coz now i hafta sambung kerja2 kerahan tenaga buruh..

till then! Bye..